ÁGYNEMŰTŐL A KONYHAI TÖRLŐIG – Milyen gyakran cseréljük textiljeinket?

ÁGYNEMŰTŐL A KONYHAI TÖRLŐIG – Milyen gyakran cseréljük textiljeinket?

SZOKÁSAINK MEGHATÁROZÓAK - Alapvetően azt vallom, hogy mindenki a saját szokásainak megfelelően alakítsa ki a lakástextilek cseréjének rutinját is, mint minden mást! DE nem árt némi iránymutatás vagy ha már van egy kialakult rutinunk, némi megerősítés!

ÁGYNEMŰTŐL A KONYHAI TÖRLŐIGMilyen gyakran cseréljük textiljeinket?
Naponta, havonta, évente, alkalmanként? Ágynemű, törölköző, konyharuha?
Milyen gyakran cseréljük őket?


ÁGYNEMŰ CSERE, TISZTÁNTARTÁS


A szakértők többsége a heti cserét javasolja. Leginkább azért, mert az ágyneműn sok szemmel nem látható dolog található meg, pl. elhalt bőrsejtek ezrei, poratkák, vagy éppen mikroorganizmusok színtere.

További tényezők, amelyek a gyakoribb cserét igénylik:

  • Meglévő allergia vagy asztma, esetleg örökletes hajlam, ha valaki érzékenyebb a porra
  • Ha éppen betegek vagyunk (Egy-egy ilyen beteges időszak után, rengeteg baktérium, kórokozó maradhat az ágyneműhuzatban. Ha pedig felgyógyulva nem mossuk ki megfelelően, sokkal nagyobb lesz az esély a visszafertőződésre)
  • Erős izzadás
  • Háziállat, aki velünk alszik az ágyban.


+TIPP: Az ágyneműt mindig mossuk forró vízben (a mosási címke figyelembevételével). Mosás után, lehetőség szerint vasaljuk is ki az ágyneműt! A vasalás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is – a vasaló extra fertőtlenítést ad és ropogósan friss érzetet is nyújt.

Paplanjaink akár 15-20 évig is használhatók amennyiben mindig húzunk rá ágyneműt és rendszeresen mossuk vagy tisztíttatjuk.TÖRÖLKÖZŐK MOSÁSA


Sokan úgy gondolják, hogy mivel tiszták vagyunk, amikor megtörölközünk, ezért sokáig tiszták maradnak. Ez sajnos nem így van, hiszen a törölközők rengeteg mikroorganizmusnak nyújtanak otthont!!!

Ha belegondolunk, hiába a „tiszta” test fürdés után, millió elhalt hámsejttől szabadulunk meg nap, mint nap fürdés közben és bőven jut belőlük a törölközőnkre is.

Egy jó törölköző dolga, hogy magába szívja a nedvességet, azonban ezután akár órákon át is nedves marad, mely a baktériumok szaporodását eredményezi, ezért 2-3 naponta javasolják cseréjüket.

Amennyiben törölközőnk testnedvekkel érintkezett vagy az edzőtermi használat után órákig nedvesen összehajtva a sporttáskában maradt, mossuk ki mielőtt újra használnánk!
Megfelelő gondoskodás mellett hosszú évekig használhatjuk törölközőinket!

+TIPP: A legjobb, ha öblítő nélkül (pici ecettel), külön mossuk őket, így sokáig megőrzik puhaságukat.A KONYHAI TÖRLŐK HIGiÉNIÁJA


A konyharuhák mosásának javasolt gyakoriság függ attól, hogy mire használjuk őket. Például tiszta kezünk vagy elmosogatott edények szárazra törléséhez használt konyharuha mosására alkalmazhatjuk a fürdőszobai törölközőkre vonatkozó szabályokat.

A konyharuha, amivel előkészítés, főzés közben vagy után a pultot tisztítjuk, esetleg kiömlött étel felitatására használjuk, cseréljük le azonnal, de legalább naponta vegyünk elő újat. Hasznosak lehetnek erre a célra a kisméretű pamut törlők, melyeket mosógépben megfelelően tisztán tarthatunk.

+TIPP: Beszövött színválasztékuknak köszönhetően, akár külön célra is tarthatjuk őket (pl. a kékeket kéztörlésre, a zöld színűeket a pult törlésére használjuk). Érdemes használat után teljesen kiteríteni, vagy nyáron a napra tenni, hogy teljesen kiszáradjon.

Ágytextília-Magyar termékek


Válasszon SZŐTT-KER termékeket, a minőség jegyében, a hosszú használat érdekében!

Köszönöm, hogy itt jártál!

További hírek